De acht stappen

Er zijn acht duidelijke, opeenvolgende stappen in de oeroude Yoga training om je bewustzijn langzaam maar zeker naar de hoogste spirituele niveau’s te brengen:

  1. Morele principes (Yama’s): Eerst word je je bewust van alle bestaande gewoonten op het gebied van geweld, leugen, diefstal, onkuisheid en begeerte. Door deze principieel niet te accepteren in gedachten, woord en daad krijg je meer tijd om na te denken en je wezen te de-conditioneren. Hierdoor kun je jouw standpunt goed bepalen en krijg je veel meer rust.

  2. Morele idealen (Niyama’s): Aansluitend kun je een stevig fundament leggen voor je leven door zuiverheid, tevredenheid, soberheid, Zelf-studie en overgave te beoefenen in gedachte, woord en daad.

  3. Fysieke houdingen (Asana’s): Dan pas kun je lichamelijke gezondheid, kracht en soepelheid verkrijgen door fysieke houdingen. 

  4. Energiebeheersing (Pranayama): Omdat je energiekanalen door de voorafgaande stappen grotendeels vrijgemaakt zijn van knelpunten, kun je vervolgens met de beheersing van je energiestromen beginnen en je vitaliteit en kracht drastisch verhogen.

  5. Onthechting (Pratyahara): Door de voorgaande stappen word je echter ook veel gevoeliger op zintuiglijk en motorisch vlak, zodat terugtrekking van energie of onthechting een pure noodzaak is om je emotionele en mentale rust te behouden.

  6. Concentratie (Dharana): Door concentratie van je aandacht op een enkel gekozen object verhoogt je mentale kracht.

  7. Meditatie (Dhyana): Wanneer er geen onderbrekingen meer optreden in je concentratie heb je meditatie bereikt, of eenpuntige gerichtheid van je aandacht.

  8. De hoogste stap, contemplatie (Samadhi): Tenslotte verkrijg je ware kennis, geluk en vreugde, samen met het ontwaken van paranormale vermogens, door de geweldige kracht van contemplatie, de techniek van beheersing van het bovenbewustzijn.

© Raja Yoga School 2017 | KvK: 63251558 | BTW: NL001608383B33 | derajayogaschool@gmail.com | 0641 044 050

Privacy Verklaring